16 lutego 2015

◘ Tęczowe szaleństwo ◘

Hej! Dzisiaj przychodze do was z zdecydowanie słodkim postem. Postanowiłyśmy z siostrą trochę poeksperymentować w dnu Walentynek i muszę się wam przyznać, że całkiem nieźle nam to wyszło. Tęczowy tort okazał się naprawdę nietrudny w wykonaniu, a wygląd i smak jego serio zachwyca :)






 Przepis na biszkopt( na 6 spodów do tortowicy o śred.19cm) :
♦ 6 dużych jaj
♦ szczypta soli
♦ 250g cukru
♦ 4 łyżki gorącej wody
♦ 2 łyżku octu
♦ 4 łyżki oleju
♦ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♦ 280g mąki pszennej
♦ barwniki w proszku w podstawowych kolorach( żółty, zielony, niebieski, czerwony)


Poncz:
♦ 100 ml mocnej, zaparzonej herbaty
♦ likier owocowy


Krem:
♦ 500g sera Mascarpone
♦ 5 jaj
♦ szczypta soli
♦ 5 łyżeczek cukru
♦ 200ml słodkiej śmietanki kremówki 30%


Dodatki:
♦ batoniki Duplo( lub inne wąskie, np Kit Kat
♦ cukiereczki m&m
♦ 50g tartej czekolady






Przygotować (najlepiej dwie, jeśli mamy) tortownicę o średnicy 19 centymetrów – wysmarować ją na bokach i spodzie masłem i oprószyć mąką. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Jajka umyć, wyparzyć wrzątkiem, osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić w dużej misce. W szklance wymieszać ocet, olej i wrzącą wodę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę – tak, by po odwróceniu do góry nogami nic nie wypadło z miski. Do żółtek dodać cukier, utrzeć na puszystą, białą masę, po czym caly czas ubijając, stopniowo wlewać mieszankę płynów, zmiksować wszystko na gładką masę. Miksując przesiewać przez sito odważoną ilość mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, by masa nie straciła puszystości. Masę podzielić na 6 części – po mniej więcej 155g każda i umieścić w osobnych miseczkach. Kolory ciasta powinny być intensywne i żywe. Do jednej miseczki dodać żółty barwnik, do drugiej żółty i czerwony, do trzeciej tylko czerwony. Doc zwartej miseczki dodać zielony barwnik, do piątej niebieski, a do szóstej niebieski i czerwony. Każdą mase wymieszać osobną miskę, koniec końców powinniśmy otrzymać 6 intensywnych kolorów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Do przygotowanej tortownicy wlać porcję masy w jednym kolorze, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i upuścić ją z ok. 20 centymetrów na ziemię. Wyjąć biszkopt z formy i umieścić go na kratce, by wystygł, a forme umyć i znów przygotować smarując masłem i wysypując mąką. Czynność tę powtórzyć w ten sam spobób jeszcze 5 razy, piekąc wszystkie spody. Wszystko ostudzić całkowicie.


Poncz:
Herbatę ostudzić i wymieszać z likierem i nasączyć każdy blat, ale niezbyt mocno.
Krem:
Masę można wykonać w trakcie, kiedy pieką się spody i wstawić do lodówki celem schłodzenia i stężenia.
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę i dodać Mascarpone, zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Śmietankę ubić na sztywno, można dodać usztywniacz, by śmietana lepiej się trzymała, a krem był bardziej stabilny. Do masy z mascarpone dodać pianę z białek i bitą śmietanę i delikatnie wymieszać, wstawić całość do lodówki i wyjąć, kiedy będziemy składać tort.
 Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (boki i spód) i układać w niej blaty, przekładając kremem, górę również pokryć kremem, wstawić tort na 4 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować kremem boki, pokryć batonikami i związać wstążką. Wierzch oprószyć tartą czekoladą i posypać cukierkami m&m’s (można to zrobić przed samym podaniem). Tort wstawić do lodówki na całą noc, wyjąć bezpośrednio przed podaniem i kroić nożem noczonym we wrzątku.








13 komentarzy:

  1. oooo jakie pyszności no nie wytrzymam, dajcie troszeczkę proszę ::D:D:D:D:

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, zawsze chciałam się zabrać za zrobienie takiego, ale nigdy nie wypaliło :<

    beneaththeblanket.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja tu na diecie :o ! ♥
    http://klaudiaandmylife.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to pięknie wygląda! Musi być na prawdę smaczne :DD

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda naprawdę cudownie i tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialnie :D
    http://jestemfolta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba bym wybuchła gdybym wcisnęła w siebie taką ilość kalorii :O Właśnie zjadłam jednego kasztanka i czuje sie przesłodzona, a co dopiero.. Niemniej efekt jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląd serio zachwyca :o
    Takie torty to się widuje na tych idealnych zdjęciach z inspiracjami haha

    Alexa Blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm...aż zgłodniałam xD Muszę kiedyś spróbować :)
    Obserwuję i liczę na rewanż :)
    http://1000in1blogger.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudownie wygląda, jadłabym :)
    Obserwuję ;)

    http://moooneykills.blogspot.com/2015/02/frozen.html

    OdpowiedzUsuń
  11. O maatko! Nie sądziłam, że on faktycznie wychodzi taki piękny, zawsze obstawiałam, że to tylko taka ściema z internetu, a tu proszę! : )
    robertakaaa.blogspot.com : )

    OdpowiedzUsuń
  12. ale cudo *.* na pewno wykonam w domu! :)

    OdpowiedzUsuń

- Dziękuję za każdy komentarz, to bardzo motywuje do dalszej pracy
- Jeśli masz pytanie, pytaj. Zawsze postaram się odpowiedzieć :)